ICIUAIC

F. Matau_foto

CS III dr Florica Mățău

Departamentul de Științe Exacte și Științe ale  Naturii, Centrul ARHEOINVEST

Arii de expertiză:

Profil științific:

Contact:

Florica Mățău este cercetător în cadrul ICI-UAIC, Departamentul Științe, Centrul ARHEOINVEST. Pregătirea academică a implicat atât susținerea unei teze de doctorat în domeniul arheologiei (Metalurgie și societate la sfârșitul Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului în regiunea Dunării de Jos), cât și realizarea unui proiect postdoctoral în cadrul Facultății de Fizică (UAIC) în care a aplicat diferite metode fizice în analiza tehnologiei ceramicii Cucuteni.

În studiile sale aplică o abordare arheometrică în investigarea diferitelor meșteșuguri (ex. metalurgie, olărie, textile) practicate în perioada Chalcolitică și în Epoca Bronzului, în estul României. Cercetările sale abordează diferite aspecte referitoare la creativitate, diversitate, adaptare și interacțiunile dintre meșteșuguri care caracterizează diferitele secvențe din lanțul tehnologic dezvoltat de către artizanii preistorici.

Prin integrarea metodelor arheologice tradiționale cu cele arheometrice, în analiza diferitelor artefacte, urmărește evidențierea impactului diferitelor sisteme de producție și schimburi practicate de către comunitățile preistorice.

https://www.cost.eu/actions/CA19131/#tabs|Name:overview