ICIUAIC

„Go West! Voiaje prin «cortina de nylon», călătorii, amintiri şi experienţe din perioada Războiului Rece în volumele de memorii feminine româneşti”

Departamentul de Științe Socio-Umane vă invită joi, 12 septembrie 2024, începând cu ora 10:00, în Sala Ferdinand (Corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), la Seminarul științific „Go West! Voiaje prin «cortina de nylon», călătorii, amintiri şi experienţe din perioada Războiului Rece în volumele de memorii feminine româneşti” susținut de Lect. univ. dr. Andrada FĂTU-TUTOVEANU, Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca.

Prelegerea pornește de la preocupările cercetătoarei din ultimii ani pentru memorialistica românească feminină din perioada comunistă, publicată în postcomunism, atât ca fenomen general, cu subgenurile sale şi formulele care o definesc, cât şi prin diferitele sale elemente caracteristice (relatarea unor traume colective, cenzura şi autocenzura, relatările personale scrise în exil etc.), prezentarea de faţă este interesată de experienţa călătoriei, între interdicţie şi privilegiu. Aceste relatări de călătorie despre perioada comunistă ale unor femei din elita culturală românească (ilustrate prin studii de caz precum Ana Blandiana, Antoaneta Ralian sau Micaela Ghiţescu) sunt extrem de interesante atât pentru că pun cele două lumi, cea vestică şi cea estică, faţă în faţă într-un context istoric şi politic delicat, cât şi pentru sinuozitatea acestor călătorii, implicaţiile lor culturale şi personale şi relevanţa lor pentru o secvenţă semnificativă de istorie şi experienţă feminină.

Prezentarea se doreşte a avea un caracter interactiv şi a fi prilej de dialog pentru specialişti în literatură romană, life-writing, comunism, studii de gen, dar şi pentru tineri cercetători, doctoranzi, masteranzi sau studenţi interesaţi de aceste domenii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *